Renumitul mare maestru de șah și vorbitor vine la Tech Talks 2024

Garry Kasparov, renumitul mare maestru, scriitor și vorbitor de șah, este pregătit să captiveze publicul de la Tech Talks 2024 de la Timișoara. Călătoria sa remarcabilă din lumea șahului până în prim-planul discursului despre inteligența artificială (AI) a captat atenția globală.

Kasparov (61 de ani) este capul de afiș al evenimentului, care promite să reunească personalități din diverse domenii. Iar participanții vor fi răsplătiți atât cu informații noi, cât și de profunzime de la liderii și inovatorii din industria AI.

Kasparov este cel mai tânăr campion mondial de șah din istorie, atingând această performanță la doar 22 de ani. În 1997, Kasparov s-a confruntat cu Deep Blue, computerul dezvoltat de IBM, un meci care nu numai că l-a provocat, dar i-a stârnit și interesul pentru inteligența artificială. Această întâlnire a condus la un nou capitol în cariera sa, concentrându-se pe implicațiile AI și tehnologiei asupra intelectului uman și a societății.

Discursul „Poate un computer să te facă să plângi?” de la TED Talks, vizualizat de peste două milioane de ori, explorează relația dintre inteligența umană și cea a mașinilor, demonstrând convingerea sa că AI poate crește capacitățile umane, mai degrabă decât să le înlocuiască.

Până în 2019, Kasparov și-a transformat strategiile de șah în perspective despre AI, vorbind la numeroase conferințe și seminarii din întreaga lume, abordând impactul AI asupra diferitelor industrii și aspecte ale vieții de zi cu zi.

În 2017, el a scris „Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins”, un best-seller care analizează experiențele sale cu AI și oferă o privire profundă asupra viitorului mașinilor inteligente și al umanității.

Viața lui Garry Kasparov este, de asemenea, marcată de un rol semnificativ în advocacy și educație. El a înființat Fundația de Șah Kasparov, promovând beneficiile educaționale ale șahului și continuă să fie un susținător vocal al dezvoltării și utilizării responsabile a inteligenței artificiale.

Când Kasparov urcă pe scenă, el vorbește nu doar în calitatea sa de pasionat de tehnologie, ci și ca un filozof al tehnologiei moderne, îndemnând publicul să pună întrebările potrivite și să îmbrățișeze cu atenție revoluția informațională.

Totul s-a schimbat. Cu toate acestea, nimic nu este diferit”, reflectă Kasparov asupra paradoxului progresului în era digitală.

Cele mai recente eforturi ale sale implică critica și analiza impactului societal al inteligenței artificiale, subliniind nevoia de considerații etice și abordări centrate pe om în peisajul digital care evoluează rapid.

La Tech Talks 2024, Kasparov va explora modul în care umanitatea se confruntă cu provocările prezentate de progresul tehnologic, îndemnând la un echilibru între valorificarea inteligenței artificiale și păstrarea valorilor umane și a autonomiei.